top of page

CERMISO - tehnologie si siguranta

Proiectul are ca scop infiintarea unui Centru de cercetare pentru sisteme mecatronice inteligente autonome aeropurtate ce vor avea o gama larga de utilitate in securizarea obiectivelor, interventiilor rapide si eficiente in toate domeniile unde accesul direct este ingreunat sau ar pune in pericol securitatea operatorilor. Astfel in centrul CERMISO vor fi puse bazele conceptuale ale sistemelor de tip MIADA (practic o combinatie intre conceptele UAV si RPA controlata de o inteligenta artificiala foarte puternica) avand nu numai o optimizare deosebita in domeniul securitatii si securizarii obiectivelor si a interventiilor dar si cu posibilitati de extindere spre orice alt domeniu unde se doreste utilizarea acestuia. Centrul are in dotare echipamente de prelucrare metla si mase plastice ultramoderne. Dintre acestea putem mentiona:


Echipament de prototipare prin sinterizare metale cu laser - Shining 3D EP M250 3D Printer

Shining 3D EP M250 3D Printer este un sistem de prototipare/printare 3D sinterizare metale cu laser, care foloseste pulbere metalica si poate realiza piese complexe dintr-o gama variata de materiale, cu un continut a carui densitate este aproape 100%, metalica, fara a mai fi necesara o interventie ulterioara asupra productiei.

Practic, laserul cu care este dotat echipamentul EP-M250 sitnerizeaza pulberile metalice elementare, iar rata de utilizare a materialului este de peste 90%. Echipamentul este solutia optima pentru fabricarea pieselor metalice folosind materiale cum ar fi: Cupru, Aluminiu, Otel, titan, Cobalt-Crom, Nichel dificil de prelucrat.

Echipamentul de prototipare EP-M250 este potrivit pentru o gama larga de aplicatii din industria aerospatiala, biomedicala, industria auto, proiectelor de cercetare dezvoltare, etc.


Specificatii tehnice:

- Volum de printare: 250 x 250 x 300 mm

- Grosimea stratului de printat: 0,02 - 0,1 mm

- Marimea minima a detaliului printat: X,Y,Z = 100 microni

- Precizie: 60 microni

- Repetabilitate pozitionare X,Y: 50 microni

- Repetabilitate pozitionare Z: +/- 0,005 mm

- Material: Cupru, Aluminiu, Otel, titan, Cobalt-Crom, Nichel

- Putere sursa laser: 500 W

- Viteza de scanare: 8m/s

- Preincalzire: 200 grade C

Masina de prelucrat prin electroeroziune cu electrod masiv

Masina de electroeroziune cu electrod solid, Makino EDAF2, reprezinta un amestec perfect de precizie, acuratete si capacitate de finisare a suprafetelor pentru a putea face fata oricarei cerinte. Masina este compusa dintr-o structura robusta si rigida, capabila sa ofere o precizie sustinuta pe termen lung. Makino EDAF2 are o forma compacta prin introducerea rezerborului de lichid dielectric in structura de baza a masinii, fapt ce duce la reducerea necesitatii de spatiu si imbunatateste stabilitatea termica. Stabilitatea termica a masinii de electroeroziune, este imbunatatita si mai mult prin utilizarea sistemului de racire interna a axelor Y si Z, pastranduse astfel o temperature constanta in interiorul masinii.

Toate masinile de electroeroziune cu electrod solid de la Makino, beneficiaza de sistemul revolutionar Hyper-I Control si este aceeasi interfata folosita de Makino si la masinile de electroeroziune cu fir, ceea ce inseamna o standardizare a sistemului de control pentru toate masinile de electroeroziune de la Makino. Unic si modern, sistemul Hyper-i control, reprezinta o schimbare radicala in eficienta operationala si ofera operatorilor o interfata identica, puternica si usor de utilizat atat pentru masini de electroeroziune cu fir cat si pentru masini de electroeroziune cu electrod solid.

Sistemul de control Hyper-I, imbunatateste productivitatea masinilor de electroeroziune prin fluidizarea inteligenta a interfetei astfel incat aceasta sa poata fi folosita eficient de orice operator, indifferent de calificarea acestuia. Acest control grafic modern, foloseste functii tactile similare oricarui smartphone sau tableta si asigura o functionare eficienta cu ajutorul unui ecran tactil hi-definition de 24”.

Specificatii tehnice:

- Domeniul de lucru pe axele XYZ: 350 x 250 x 250 mm

- Dimensiunile mesei: 550 x350 mm

- Precizia de pozitionare axa X/Y/Z: ±0,002mm

- Calitatea suprafetei rugozitatii: ≤ 1,0 µm

- Schimbator automat de scula (electrod): 4 scule

- Rigle lineare de inalta precizie: 0,5 µm

Masina de prelucrat prin electroeroziune cu fir - Makino U6 H.E.A.T

Masina de prelucrat prin electroeroziune cu electrod masiv-U6 H.E.A.T. detine o tehnologie de taiere numita HyperCut, ce asigura o acuratete superioara a prelucrarii si o calitate inalta a suprafetei dupa prelucrare. HyperCut este capabila sa produca 3umRz suprafata de finisaj cu o prelucrare in 3 pasi, si reprezinta 20% reducere din timpul ciclului de lucru si o economisire de fir de 14% fata de tehnologiile anterioare.

U6 H.E.A.T. contine o diversitate de conditii de taiere in librarie cu peste 2.200 de setari pentru orice tip de material si conditii de spalare, de la 0.004” la 0.012” Ø firului (0.1 – 0.3 mm). Aceste setari includ conditii optimizate pentru firele standard din alama, fire invelite pentru viteze mare, fire „soft”. Adancimea si versatilitatea intregii conditii de taiere din librarie asigura ca toate aplicatiile sa fie prelucrate la nivele de productivitate optime.


SurfaceWIZARD™ este o tehnologie patentata Makino pentru masinile de electroeroziune cu fir, care imbunatateste performanta in conditii de prelucrare dificile, pentru industria medicala, aerospatiala si alte aplicatii in care este necesara o precizie si o calitate a suprafetelor exceptionala. SurfaceWIZARD™ este dosebit de utila la piese cu forma si grosime variabila sau modificari ale grosimii sau forme in trepte.


Specificatii tehnice:

- Domeniul de lucru pe axele XYZ: 280x250x280 mm

- Dimensiunile mesei: 600 x 400 mm

- Fir: fir de cupru si fir de alama

- Precizia de pozitionare axa XYZ: 0,0015 mm

- Repetabilitate: ±0,001mm

- Programarea axelor CNC: control simultan a celor 4 axe

- Calitatea suprafetei prelucrate (rugozitatea): 0,005 mm

Centru de prelucrat in 5 axe

Designul modelului D200Z ofera prelucrari la viteze extreme si precise pentru tolerante stranse, piese ce necesita o perfecta imbinare si piese complexe conturate 3D. De la degrosare pana la finisare de mare viteza a suprafetelor multiple, geometrii conturate 3D, D200Z sporeste productivitatea cu cele mai competitive capabilitati de procesare pentru matrite complexe ce se gasesc adesea in industria automotive, matrite de injectie, ambalare, piata medicala si optica.

Viteza si precizia modelului D200Z ofera o baza unica pentru prelucrare de mare viteza si finisaje remarcabile ale suprafetei care reduc sau chiar elimina finisarea manuala. Arborele principal de 30,000 RPM si masa de lucru cu actionare directa aduc un beneficiu in ceea ce priveste viteza, precizia si prelucrarea in 5 axe simultane. Toate aceste capacitati sunt legate impreuna cu software-ul prorpiu de control al miscarii SGI.5 pentru cele mai inalte grade de precizie si calitate in asamblari complexe, suprafete complicate si cerinte de acuratete 3D care de regula sunt cerinte in zilele de azi in industrii precum matriterie, medicala si componente cu geometrii complicate.


Specificatii tehnice :

Cursa axa X: 350 mm

Cursa axa Y: 300 mm

Cursa axa Z: 250 mm

Distanta de la suprafata mesei la fata arborelui principal: 160 - 410 mm

Axa B (inclinare masa): 1800

Axa C- axis (rotire masa): 3600

Diametrul mesei: 300 mm

Sarcina utila: 75 kg


bottom of page